Новият чатбот на Google говори български, но греши за Борисов и Денков

Компанията предупреждава, че чатботът е в експериментална фаза

18.07.2023 | 12:30 Редактор: Михаела Кирилова
Новият чатбот на Google говори български, но греши за Борисов и Денков

Google най-накрая пусна своя чатбот "Бард" в България. Изкуственият интелект на "Алфабет" дебютира в Европа и Бразилия на 13 юли, повече от 5 месеца след като бе достъпен за потребителите в САЩ. И той като може би най-известната проява на изкуствения интелект-ChatGPT на компанията Open AI, предупреждава, че е в експериментална фаза.

Tой можеше да дойде и по-рано на Стария континент, ако не бяха допълнителните изисквания за безопасност, поискани от Европейския съюз. Така "Бард" вече информира потребителите, и то не само европейските, как се използват техните лични данни. Чатът вече не се държи толкова грубо, след като бе умишлено провокиран от разработчиците си и обучен да е по-възпитан.

За разлика от ChatGPT "Бард" има достъп до интернет. Това му позволява да е в час с актуалните събития. Така например той знае, че премиерът на България е акад. Николай Денков, наясно е с всички постове в правителството. ChatGPT си признава, че има данни само до септември 2021 г., и сочи, че тогава министър-председател е бил Бойко Борисов. Интересното е, че това не е вярно.

Борисов бе премиер до 12 май 2021 г., след което на власт дойде служебния кабинет на Стефан Янев. Въпреки достъпа до интернет обаче, "Бард" все пак прави политически грешки. Например твърди, че акад. Денков е член на БСП. Всъщност премиерът е в Изпълнителния съвет на ПП-ДБ и никога не е имал нищо общо със столетницата.

Продуктът на "Алфабет" дава еднакви отговори, запитан и на български, и на английски и на италиански език, предаде 24 часа.

Снимка: Pexels