Израел внедрява изкуствения интелект в смъртоносни военни операции

Подробностите за оперативното използване на ИИ от армията остават до голяма степен засекретени

16.07.2023 | 19:20 Редактор: Тодор Петров
Израел внедрява изкуствения интелект в смъртоносни военни операции

Израел започна да използва изкуствен интелект за избор на цели за въздушни удари и за организиране на военната логистика в момент, когато напрежението в окупираните територии и в отношенията със съперника Иран ескалира.

Въпреки че военните не коментират конкретни операции, официални лица казват, че сега използват система за препоръки с изкуствен интелект, която може да обработва огромни количества данни, за да избира цели за въздушни удари. 

След това последващите полети могат да бъдат бързо планирани с помощта на друг модел на изкуствен интелект, наречен Fire Factory, който използва данни за одобрените от военните цели, за да изчисли натоварването на боеприпасите, да степенува по важност и да разпредели хиляди цели между самолети и дронове и да предложи график. 

Усъвършенстваните алгоритми могат да надминат човешките възможности и да помогнат на военните да сведат до минимум жертвите, докато критиците предупреждават за потенциално смъртоносните последици от разчитането на все по-автономни системи.

Подробностите за оперативното използване на изкуствения интелект от армията остават до голяма степен засекретени, но изявленията на военни служители сочат, че IDF е натрупала опит на бойното поле със спорните системи чрез периодичните обстрели в ивицата Газа, където Израел често нанася въздушни удари в отговор на ракетни атаки. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС