България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След Наталия - вече ни се обажда и Виктор. IT специалист: Затворете телефона или сигнализирайте МВР

"Трябва да се направи проверка на кого се дават телефонните номера", каза Деян Аврамов

17.07.2023 | 09:14 Редактор: Искра Ангелова

След Наталия - изкуственият интелект, който събираше данни и проверяваше дали сме от София, сега на хоризонта се появи и Виктор. На този фон всеки пети българин иска изкуственият интелект да бъде забранен.

"Ако Наталия или Виктор ни се обадят - трябва да затворим телефона. Ако обаждането придобие характер на измама или извличане на информация, или и двете - тогава трябва да сигнализираме МВР. Първият сигнал е, че някой, който не се легитимира, изисква нещо от вас, или изисква нещо от вас да се случи спешно. В конкретния случай няма пряка опасност, но е въпросът как ще се използва тази информация", каза IT специалистът Деян Аврамов  в студиото на "България сутрин".

По думите му информацията, която се извлича, е локацията на телефона.

"Може да бъде използвано по законен, но може да бъде използвана и по незаконен начин. Има начин да се имитира телефонният номер, от който ви се обаждат. Това е телефонен номер, който се представя за този, който ви се обажда. Такива обаждания са много често идващи от други държави, в които стандартите за сигурност са занижени. Заради това, когато видим, че ни звъни номер от чужбина, трябва да бъдем бдителни", допълни Аврамов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А когато ни се звъни от български телефонен номер - един от вариантите е услугата да е закупена от мобилен оператор, а другият - мобилният оператор да има съществуваща уязвимост и да позволява имитирането на номера.

"Когато една маркетингова компания иска да направи такъв вид проучвания, тя трябва да мине през процес, който е за опознаване на клиента. Трябва да удостовери какво точно ще прави с тези номера, които ще закупува и по какъв начин ще ги използва.

Той е на мнение, че тези данни е възможно да се използват и за местния вот: "Трябва да се направи проверка на кого се дават телефонните номера."

"Изкуственият интелект може да бъде инструмент, който повече помага хората, отколкото да вреди, поне на този етап. Разбира се, всяко инженерно чудо може да бъде използвано и за лошо, не само за добро. Изкуственият интелект намира широко приложение в нашата сфера, като филтрира и разпознава кибератаки. Той може да бъде полезен и за всеки бизнес, стига бъде оползотворен. За използването на изкуствения интелект трябва да има регламент", категоричен е Деян Аврамов.

Гледайте целия разговор във видеото.