Коя е Наталия? Чатбот звъни и пита за "последна покупка" и лични данни

Експерти съветват да се въздържаме да даваме информация на непознати източници

20.06.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

През последните дни едно обаждане от Наталия стана много популярно. Тя пита откъде сте и информира, че имате покупка. Стотици са получили телефонното обаждане.

Деница е една от тях. Казва, че за кратко е разговаряла с въпросната жена, но не се е усъмнила, че може да разговаря с чатбот. "За някаква покупка се обажда, аз ѝ казах, че нищо не съм пазарувала. Затворих ѝ", разказа тя.

Според бившия началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев зад мистериозното обаждане се крие именно чатбот, който има за цел да събира база данни от активни телефонни номера и потребители от София.

"Вероятно е по поръчка на търговско дружество, което ще таргетира потребители със свои продукти, маркетингово и рекламно мероприятие, или политическа партия, която в контекста на задаващите се местни избори, ще изпраща агитационни материали на гласоподавателите от град София", обясни Колев.

А в конкретния случай не може да се говори за измами.

"В този случай не се събират лични данни, нито финансова информация. Това е кампания, която не може да бъде проверявана от регулатори, тъй като тази информация не влиза в обсега на Комисията за защита на лични данни, още по-малко става дума за престъпление", посочи още бившият началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Оказва се, че по-голямата част от обажданията са от единия от телекомите. От дружеството заявиха, че е в ход вътрешна проверка. 

Експерти уточняват, че в конкретния случай Наталия не създава проблеми, но предупреждават, че с подобни кампании могат да се взимат лични данни.

"Никога да не дават информация при телефонно обаждане, особено от източник, който не е ясен", посъветва Колев.

Наскоро и от Европол излязоха с предупреждение, че в ерата на изкуствения интелект киберпрестъпността ще придобие други измерения. Подобни видове събирания на информации и измами ще стават по-популярни.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: pixabay