За да не забравим бебето на задната седалка: Технологиите в колата вече помагат не само на пътя

Гласовите асистенти все повече навлизат в автомобилната индустрия

18.06.2023 | 16:17 Редактор: Юлиан Христов
За да не забравим бебето на задната седалка: Технологиите в колата вече помагат не само на пътя

Технологиите, свързани с дигиталните гласови асистенти, вече са значима част от новите модели автомобили. Те не само насочват шофьорите към желаната дестинация и им дават възможност да слушат музика чрез достъп до мобилен интернет или да разговарят по телефона, без да отклоняват вниманието си от управлението на автомобила, но и помагат, за да бъде шофирането безопасно.

Японската автомобилостроителна корпорация Toyota вече прилага най-новите правила за пътна безопасност, въведени от ЕС. Поради това компанията инсталира в новите си модели предупредителни системи за ограничаване на скоростта, базирани на технологията за гласови асистенти. От 2024 г. те ще бъдат задължителни за всички нови автомобили, които ще се продават в страните от Евросъюза.

Дори и да изключите предупредителната система, тя ще се активира отново при нов старт на колата. Не само Toyota въвежда тази технология. На пазара вече почти не се предлагат нови автомобили, в които не са вградени предупредителни системи за ограничаване на скоростта

Дигиталните асистенти, вградени в по-новите модели автомобили, отдавна внимателно "наблюдават" реакциите на шофьорите и техните действия. Докато в миналото отчитаха предимно параметрите на самото управление на превозното средство (скорост, спазване на дистанция, на лентата за движение и т.н.), вече все повече "следят" водачите и тяхното поведение на пътя.

Системите, които преди предупреждаваха за опасност, ако шофьорът се унесе и започне да заспива зад волана, вече следят и за признаци за отвличане на вниманието му от управлението на автомобила. Ако дигиталният асистент отчете, че водачът се взира прекалено дълго в навигационната система на колата или в дисплея на смартфона си, то тя го предупреждава чрез звуков сигнал. 

Базираната в Швеция автомобилостроителна компания Volvo Cars оборудва новия си електрически високопроходим автомобил EX90 с усъвършенствана система за подпомагане при шофиране, пише БТА.

Ако системата "прецени", че се налага да се намеси при шофирането, тя активира предупредителен звуков сигнал, чиято сила се увеличава в зависимост от това колко опасна е ситуацията, свързана с управлението на колата. 

Ако шофьорът не реагира, дигиталният асистент дори може да спре двигателя на автомобила и да го паркира край пътя, като включи аварийните му светлини, за да не го блъсне друго превозно средство. 

Дигиталните асистенти, с които са оборудвани новите модели на Hyundai и Kia, предупреждават шофьора, когато излиза от автомобила, да провери дали на задната седалка не се вози дете, което може да се окаже забравено в колата. 

В моделите EX90 на Volvo дори е инсталирана вътрешна радарна система, която следи цялото пространство в салона на автомобила. Ако системата регистрира друго живо същество в колата, то тя блокира възможността на шофьора да я заключи, когато излиза от нея. Така няма опасност тя или той да забравят детето си на задната седалка, отбелязват експертите на Volvo.

Приложението Apple CarPlay пък предлага възможността за подобно интегрирано свързване, на смартфон с автомобил, чрез гласовия асистент Siri. 

Снимка: Pixabay