Tesla - автомобилът с най-голям ръст на продажбите в България

Въпреки високите цени пазарът на автомобили в България продължава да расте

17.06.2023 | 10:02 Редактор: Юлиан Христов
Tesla - автомобилът с най-голям ръст на продажбите в България

Дългоочакваната поява на Tesla Model Y на европейския пазар раздвижи продажбите и в България - нищо, че американската марка няма представителство у нас и поръчките се правят в Австрия или Германия. Това е и марката с най-голям ръст на годишна база в Топ 20 - цели 1422%.

Най-продаваните модели са Model Y - 113 бр., Model S - 10, Model 3 - 9 бр., Model X - 5 бр. за първите пет месеца на годината, показват данните от регистрацията на автомобили в МВР.

Българските дилъри на нови автомобили отдавна не са се радвали на толкова добри времена.

Въпреки постоянно растящите цени пазарът в България продължава да расте и за първите пет месеца на 2023 достига 15,784 автомобила от категории М1 и N1 - с 15% повече спрямо миналата година, и с почти 25% повече от 2021.

В това число обаче влизат и 724 автомобила, чиято регистрация впоследствие е била прекратена от официалния вносител, вероятно с цел реекспорт. Лидери по този показател са Citroen (129 прекратени регистрации), Ford (115), Skoda (75) и Mercedes (74).

Най-продаваният модел у нас е Dacia Sandero, с над 107% ръст спрямо миналата година, и със 151 автомобила аванс пред втория - Toyota Corolla. Десетката на най-търсените нови коли се допълва от Skoda Octavia, Toyota C-HR, Renault Clio, Dacia Duster, Citroen C3, Hyundai Tucson, Renault Express и Kia Sportage.

Прави впечатление постепенното навлизане и на китайски марки у нас - не само познатите Great Wall и Haval, но и DFSK и Maxxus. Любопитно е също, че новорегистрираните Lada са точно толкова, колкото и новорегистрираните Rolls-Royce.

Повече по темата четете в Automedia.bg.

Снимка: Pixabay