Музикални издатели искат милиони от Мъск, Twitter не плаща за песните им

Засега няма официален коментар от платформата

15.06.2023 | 10:21 Редактор: Вяра Димова
Музикални издатели искат милиони от Мъск, Twitter не плаща за песните им

Група музикални издатели, представляващи редица музиканти - от Тейлър Суифт до Бионсе, съдят Twitter за предполагаемо нарушение на авторските права, като твърдят, че платформата печели от използването на песни, за които не е платила.

Потребителите на Twitter редовно публикуват видеоклипове, които включват популярна музика, а изпълнителите искат да им се плаща, когато техните произведения се използват по този начин. Притежаваната от Илън Мъск компания е една от малкото платформи за социални медии, която не е сключила лицензионни споразумения, уреждащи използването на музика в нейните услуги. 

Искът, заведен от Националната асоциация на музикалните издатели (NMPA) от името на 17 музикални издатели, е първият залп в една продължителна съдебна битка между най-големите притежатели на права върху музика и платформата за социални медии. NMPA заявява, че иска обезщетение в размер на повече от 250 млн. долара за стотици хиляди предполагаеми нарушения, които организацията е установила и които обхващат 1700 песни.

YouTube на Google, Facebook и Instagram на Meta Platforms, Snap и TikTok са сред платформите, които плащат на изпълнителите, когато потребителите публикуват видеоклипове, включващи техни песни.

"Twitter е единствената от най-големите платформи за социални медии, която напълно отказва да лицензира милионите песни в услугата си", заяви главният изпълнителен директор на NMPA Дейвид Израелит. Изпълнителите, представени в иска, са някои от най-големите имена в музиката, включително Rolling Stones, Лейди Гага, Риана и др. 

Искът се позовава на писмо от 2021 г. на тогавашния изпълнителен директор на Twitter до членове на Конгреса, в което се казва, че компанията за социални медии "недвусмислено се противопоставя на нарушаването на авторските права и е инвестирала в инструменти, които да подпомагат усилията на притежателите на права за защита на съдържанието". 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: pixabay