Официално: Twitter се е отказала от сделката за борба с дезинформацията

Обявлението беше направено от еврокомисаря Тиери Брьотон

27.05.2023 | 11:47 Редактор: Юлиан Христов
Официално: Twitter се е отказала от сделката за борба с дезинформацията

Социалната медия Twitter се е оттеглила доброволно от споразумение с ЕС за борба с дезинформацията в интернет, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Европейската комисия.

Комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон съобщи, че Twitter е напуснал доброволния Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията. "Задълженията обаче остават. Можете да избягате, но не можете да се скриете", заяви Брьотон в своя публикация в социалната мрежа късно снощи.

Кодексът включва задължения за проследяване на политическата реклама, спиране на монетизирането на дезинформацията и работа с проверители на факти.

Брьотон заяви, че от 25 август борбата с дезинформацията ще бъде правно задължение съгласно т.нар. закон на ЕС за цифровите услуги. Новият закон предвижда, че компаниите ще трябва да следят платформите си за вредно съдържание като дезинформация и да въведат протоколи за блокиране на разпространението на опасни материали. Дружествата също така ще трябва да увеличат прозрачността по отношение на взаимодействието с потребителите и да опростят споразуменията с потребителите.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com