Twitter се оттегля от кодекса на ЕС за борба с дезинформацията?

Служител на компанията твърди, че това не означава напускане на Европа

26.05.2023 | 22:25 Редактор: Михаела Димитрова
Twitter се оттегля от кодекса на ЕС за борба с дезинформацията?

Twitter вероятно ще се оттегли от доброволния кодекс на Европейския съюз (ЕС) за борба с дезинформацията, но това не означава, че ще напусне Европа, заяви служител на ЕС, цитиран от Ройтерс. 

Миналата година Европейската комисия усъвършенства кодекса, изисквайки от компаниите да представят редовни доклади за напредъка за това колко приходи от реклама са отпаднали заради участници в дезинформацията.

Новите задължения включват предоставяне на информация за броя или стойността на приетите или отхвърлените политически реклами и за откритите случаи на манипулативно поведение.

"Twitter е дал признаци, че ще напусне кодекса", е заявил служителят на ЕС, като е добавил, че това няма голямо значение, тъй като компанията не е полагала много усилия напоследък.

"Това просто означава, че те няма да участват в срещи и няма да издават доклади. Но те все още ще имат правни задължения", казва служителят, като се позова на приетите наскоро знакови технологични правила, с които е свързан кодексът на практиката.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com