ChatGPT изплаши Apple, компанията го забрани на служителите си

Става интересно около изкуствения интелект

22.05.2023 | 11:37 Редактор: Тодор Петров
ChatGPT изплаши Apple, компанията го забрани на служителите си

Apple е ограничил използването на ChatGPT и други външни за фирмата инструменти за изкуствен интелект за някои служители, тъй като разработва своя собствена подобна технология, твърди The Wall Street Journal.

Apple се опасява, че служителите, които използват тези видове програми, могат да разкрият поверителни данни. Американският технологичен концерн е казал на служителите си да не използват Copilot на GitHub, собственост на Microsoft, който автоматизира писането на софтуерен код, се пояснява във вътрешнофирмен документ.

ChatGPT, създаден от подкрепяната от Microsoft OpenAI, е чатбот, получен от т.нар. голям езиков модел, който може да отговаря на въпроси, да пише есета и да изпълнява други задачи по начин, подобен на човешкия.

Apple е известна със строгите си мерки за сигурност, които пазят информацията за бъдещите продукти и данните на потребителите. Редица организации също започнаха да се опасяват от технологията, тъй като нейните служители започнаха да я използват за всичко - от писане на имейли и маркетингови материали до кодиране на софтуер.

Усилията на Apple в областта на изкуствения интелект се ръководят от Джон Джанандреа, когото Apple привлече от Google през 2018 г. Под ръководството на Джанандреа, старши вицепрезидент в Apple, подчинен на главния изпълнителен директор Тим Кук, Apple придоби редица стартъпа за изкуствен интелект.

В последния разговор на Apple с анализаторите за тримесечния отчет Кук изрази някои опасения относно напредъка в тази област, известна още като генеративен изкуствен интелект. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС