$540 млн. загуба за разработчика на изкуствения интелект ChatGPT

Бързият растеж поражда опасения за безопасността

05.05.2023 | 10:56 Редактор: Тодор Петров
$540 млн. загуба за разработчика на изкуствения интелект ChatGPT

Загубата на OpenAI, който разработи чатбота с генеративен изкуствен интелект ChatGPT, се е удвоила до около 540 млн. долара през миналата година, тъй като компанията е разработвала ChatGPT и е наела ключови служители от Google.

Големи са разходите за обучение на моделите за машинно обучение в периода преди младата компания да започне да продава достъп до чатбота.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман е изразил мнение, че OpenAI може да се опита да набере до 100 млрд. долара през следващите години, за да постигне целта си да разработи изкуствен общ интелект, който да е достатъчно напреднал, за да подобри собствените си възможности.

Британският регулатор по конкуренцията заяви, че ще започне да проучва въздействието на изкуствения интелект върху потребителите, предприятията и икономиката и дали е необходим нов контрол върху технологии като ChatGPT на OpenAI.

Въпреки че изследвания в областта на изкуствения интелект се провеждат от години, внезапната популярност на генеративни приложения за изкуствен интелект като ChatGPT и Midjourney показа, че става дума за технология, която може да промени начина на функциониране на бизнеса и обществото.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС