"Кръстникът" на изкуствения интелект напусна работа и разкри опасностите

Джефри Хинтън сподели "страшни неща" за бъдещето на технологията

02.05.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова

Джефри Хинтън, смятан за кръстник на изкуствения интелект, напусна работа, предупреждавайки за нарастващите опасности, свързани с развитието на тази технологична област, съобщи "Ню Йорк Таймс".

75-годишният специалист се оттегли от Googlе, като заяви, че сега съжалява за работата си в сферата на изкуствения интелект. Пред "Би Би Си" Хинтън бе категоричен, че някои от опасностите, свързани с чатботовете с изкуствен интелект, са "доста страшни".

"В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да кажа. Но мисля, че скоро биха могли да станат", каза той.

Д-р Хинтън също така призна, че възрастта му е повлияла на решението му да напусне технологичния гигант, като заяви: "Аз съм на 75 години, така че е време да се пенсионирам".

Пионерските изследвания на д-р Хинтън в областта на невронните мрежи и задълбоченото изучаване проправиха пътя на настоящите системи за изкуствен интелект като ChatGPT. В изкуствения интелект невронните мрежи са системи, които са подобни на човешкия мозък по начина, по който учат и обработват информация. Те дават възможност на ИИ да се учи от опита си, както би го направил човек. Това се нарича задълбочено изучаване.

Британско-канадският когнитивен психолог и компютърен учен заяви, че чатботът скоро може да надмине нивото на информация, което притежава човешкият мозък.

"Точно сега виждаме, че неща като GPT-4 ни засенчват по количеството общи знания, които имат, и то с много голяма разлика. По отношение на разсъжденията той не е толкова добър, но вече може да прави прости разсъждения. И като се има предвид скоростта на напредъка, очакваме нещата да се подобрят доста бързо. Така че трябва да се тревожим за това", допълва ученият, цитиран от БГНЕС.

Хинтън говори за "лоши субекти", които ще се опитат да използват изкуствения интелект за "лоши неща". "Това е просто най-лошият сценарий, нещо като кошмарен сценарий", алармира той.

Снимка: pixabay