4-годишни прекарват часове в Youtube и TikTok, там ги дебнат опасности

"Ковид-19 промени много ситуацията в интернет", каза Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет

19.05.2023 | 13:15 Редактор: Петя Кръстева
4-годишни прекарват часове в Youtube и TikTok, там ги дебнат опасности

Забраната на приложението TikTok в американския щат Монтана показва нарастващите притеснения за личните данни на потребителите - деца и възрастни, в САЩ и ЕС. Сигурността на личните данни ще продължи да е основен въпрос в бъдеще и децата трябва да бъдат научавани как да ги защитават, а не да разчитат това да бъде правено от социалните мрежи. Прекаленото използване на социалните мрежи от деца обикновено е сигнал за проблем, който не се крие в самата мрежа, а е заради проблеми в училище или недостатъчно внимание в дома. Това коментира Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

"Ковид-19 промени много ситуацията в интернет - децата започнаха много да стоят в мрежата по обективни причини. Възрастните не бяхме подготвени все по-малки деца да са в мрежата - в момента може да видите 3-4 годишни деца в YouTube със смартфоните на родителите си. Те не гледат YouTube Kids, защото родителят не се е сетил, че трябва да свали приложение, което е подходящо за деца, а им дават това което те ползват - това е проблем", категорична бе тя.

TikTok e най-сваляното приложение за социални мрежи в момента, тъй като дава технологична възможност на децата да се изявяват по уникален начин. Приложението бързо научава интересите на децата и започва да им предлага съдържание. Според Василева обаче в него има и много неподходящо съдържание, което децата не са научени да разпознават и да докладват.

Не става дума само за снимки и видеа на насилие или порнографско съдържание, а и за рекламите в интернет, за които няма опити да бъдат ограничавани, допълни тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Изправени сме пред предизвикателството децата ни да гледат подходящо съдържание и да се развиват през интернет, a в същото време се сблъскваме с предизвикателства, свързани с икономическите интереси на пазара", отбеляза Василева, като допълни, че фалшивата информация и дезинформацията влияят също толкова сериозно на децата, колкото и на възрастните.

Децата често търсят собствени инструменти за справяне с натрупания стрес чрез игри или контакти в социалните мрежи, така че този опит може да има положително въздействие, стига да не се прекалява, каза Василева.

Центърът за безопасен интернет отбелязва ръст на въпросите през последните месеци за фалшива информация, фишинг атаки срещу деца и хакнати профили на деца.

Снимка: Pixabay