България е на едно от последните места по брой електромобили

Богатите държави в Европа доминират внедряването на коли с ток

16.04.2023 | 13:05 Редактор: Михаела Димитрова
България е на едно от последните места по брой електромобили

България е на едно от последните места в Европа по внедряването на електрифицирани автомобили, показва ново изследване на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA). Тези превозни средства струват повече за производство и са по-скъпи за купуване и едва ли е изненада, че богатите хора са тези, които ги купуват, информира Carscoops.

В анализа на ACEA се засяга внедряването на превозни средства с електрическо зареждане (ECV) на пазара в съответната държава, като тук влизат напълно електрически и plug-in хибридни превозни средства, но не и FCEV (водородни).

През 2022 г. продажбите на ECV в Европа са съставлявали 21,6 процента от новите превозни средства, а техните пазарни дялове са се променили значително в отделните държави.

В страни като Гърция, Италия, Полша и Хърватия, където годишният нетен доход (това е сумата пари, която хората имат след разходи и данъци) е около 13 000 евро, ECV съставляват само девет процента на пазара на нови автомобили.

В България и Словакия, където средните годишни нетни доходи са съответно 7272 евро и 10 985 евро, ECV възлизат на едва 4,0 и 3,7 процента от продажбите на нови автомобили. Това са две от трите европейски държави с най-малко внедряване на електрифицирани превозни средства.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Верно ли?
преди 1 година
Човек като чете статията ще остане с впечатление че в Молдова, Сърбия, Македония, Босна и Беларус, хората купуват повече електромобили като процент, от хората в България. Ама много ми е съмнително. Сигнализирай за неуместен коментар