Гумите при електромобилите са от огромно значение - ето защо

Производителите работят по нови методи за наблюдение в реално време

17.03.2023 | 21:35 Редактор: Михаела Димитрова
Гумите при електромобилите са от огромно значение - ето защо

Електромобилите променят автомобилната индустрия по много начини, но гумите все още са само гуми, нали? Това обаче не е точно така, подчертава Automotive News. Гумите, предназначени за специфични автомобилни класове (седани, SUV и т.н.), обикновено се представят най-добре в тези области, но производителите на гуми по същество гледат на електромобилите като на сектор, който изисква специално внимание.

Това е така, защото има фактори, уникални за електрическите превозни средства, които могат да повлияят на производителността и дълголетието на гумите. Например доставката на мощност, като не става въпрос само за наличието на големи количества конски сили или въртящ момент. По-скоро става дума за електрически двигатели, които незабавно изпращат тази мощност към гумите.

Очевидно по-сериозното натискане на педала на газта принуждава гумите да "припалват", независимо от електрическата или горивната мощност. Но при нормални условия на шофиране този мигновен удар на въртящия момент влияе на характеристиките и износването на гумата.

Теглото също е важен фактор, защото батериите и електрическите двигатели правят превозните средства по-тежки. Това не е специфичен проблем за EV, но изисква производителите на гуми да преосмислят процеса. 

Снимка: Pixabay

Повече по темата прочетете на automedia.investor.bg