Въпреки санкциите: Американски чипове за милиони долари продължават да пристигат в Русия

Съществуват данни за 3292 трансакции

14.04.2023 | 21:10 Редактор: Петя Кръстева
Въпреки санкциите: Американски чипове за милиони долари продължават да пристигат в Русия

Повече от година от началото на войната в Украйна произведени в САЩ полупроводници на стойност стотици милиони долари пристигат в Русия, въпреки санкциите на Вашингтон срещу Москва. 

Вашингтон забрани износа на американски полупроводници за Русия, с изключение на такива с хуманитарни цели и други специални изключения, на 24 февруари 2022 г. Този ход имаше за цел да отслаби способността на Москва да води война чрез прекъсване на достъпа ѝ до полупроводници - чиповете са жизненоважни компоненти за ракети, танкове, дронове и военни самолети, като отговарят за редица функции, включително за системи за насочване, радари и нощно разпознаване на изображения, а американските производители държат голям дял от пазара.

Но Русия продължава да се снабдява с чипове по заобиколни пътища, a голяма част от доставките преминават през малки търговци в Хонконг и континентален Китай.

За да разкрие тези маршрути, Nikkei Asia Review анализира руски митнически данни от Export Genius, индийска изследователска компания, като проучва записите за внос на полупроводници от 24 февруари до 31 декември 2022 г.

Данните показват 3292 трансакции, всяка на стойност поне 100 000 долара, а 2358 от тях са етикетирани като продукти на производители на чипове, базирани в САЩ като Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Texas Instruments и др. Общата стойност на тези сделки е най-малко 740 млн. долара.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay