Блинкен: Подозираме, че Русия получава микрочипове от Централна Азия

САЩ ще подкрепят страните от C-5, за да диверсифицират собствените си търговски отношения

28.02.2023 | 21:26 Редактор: Михаела Димитрова
Блинкен: Подозираме, че Русия получава микрочипове от Централна Азия

САЩ осъществяват внимателен мониторинг относно усилията на Русия да избегне санкциите чрез Централна Азия, заяви държавният секретар Антъни Блинкън в Казахстан, подчертавайки опасенията, че Русия получава микрочипове и други технологии чрез внос от своите съседи, предаде Блумбърг.

Администрацията на президента Джо Байдън ще осигури допълнителни 25 млн. долара, за да помогне на държавите от Централна Азия да диверсифицират търговските отношения и маршрутите за износ, посочи още Блинкън в Астана, която е първата спирка на неговата визита тази седмица в Централна Азия и Индия.

Той говори, след като се срещна с външните министри, които са част от така нареченото група C-5 на държави от Централна Азия, които отдавна разчитат на руската и китайската търговия. В С-5 влизат петте страни от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

"Ние наблюдаваме много отблизо спазването на санкциите и провеждаме постоянна дискусия с редица страни", каза Блинкън и добави, че САЩ са предоставили лицензи, които могат да помогнат на регионалните компании "да прекратят тези дейности и да намалят връзките си с Русия".

"Ние подкрепяме страните от групата С-5, за да диверсифицират собствените си търговски отношения", отбеляза той, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС