Апаратът "Джус" полетя на 8-годишно пътешествие към луните на Юпитер

Изстрелването беше планирано за четвъртък, но поради лоши метеорологични условия беше отменено

14.04.2023 | 16:34 Редактор: Юлиан Христов
Апаратът

Космическият апарат "Джус" на Европейската космическа агенция, който трябва да направи проучване на луните на Юпитер, беше изстрелян успешно днес. Изстрелването беше планирано за четвъртък, но поради лоши метеорологични условия беше отменено.

Космическият кораб пое към космоса, прикачен към ракета "Ариана 5". Изстрелването стана от космодрума във Френска Гвиана. Пътуването на 6-тонния апарат до Юпитер и луните му ще продължи 8 години, пояснява БНР.

Неговата цел е да разкрие дали луните на газовия гигант Европа, Ганимед и Калисто, покрити с огромни океани под дебело ледено покритие, са подходяща среда за развитието на извънземен живот. 

Юпитер се намира на 628 милиона километра от Земята и космическият кораб първо ще обиколи Земята, Луната и Венера. Очаква се да приближи Юпитер през юли 2031 г.

Учените очакват с нетърпение данните от Ганимед - най-голямата луна в Слънчевата система и единствената, която има собствено магнитно поле, което я защитава от космическата радиация. Мисията "Джус" е на стойност над 1,5 милиарда евро.

Тя е първата, в който космическа Европа се устремява към планета от външната Слънчева система, която започва след Марс.

Снимка, архив: БГНЕС