ЕС окончателно: От 2035 г. ще се продават само нови коли с нулеви емисии на CO₂

България е сред страните, които се въздържаха при гласуването

28.03.2023 | 15:18 Редактор: Михаела Димитрова
ЕС окончателно: От 2035 г. ще се продават само нови коли с нулеви емисии на CO₂

Страните от Европейския съюз одобриха окончателно предложението за прекратяване на продажбите на нови автомобили с емисии на въглероден диоксид от 2035 г., след като Германия договори изключение за превозните средства, работещи с електронни горива, предаде Ройтерс.

Одобрението от министрите на енергетиката на страните от ЕС означава, че основната европейска климатична политика за автомобилите вече може да влезе в сила, след седмици на забавяне заради съпротивата на Германия.

Законът на ЕС ще изисква всички продадени нови автомобили да имат нулеви емисии на въглероден диоксид от 2035 г. и 55% по-ниски емисии от 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г. Целите са предназначени да стимулират бързата декарбонизация на новите автомобилни паркове в Европа.

Европейската комисия обаче обеща да създаде законен път за продажба на нови автомобили, които работят само с електронни горива, след като Германия поиска изключение от забраната, информира "Фокус".

Полша гласува против закона. Италия, България и Румъния се въздържаха. За Варшава мярката е "нереалистична“ и предупреди за рискове от повишаване на цените на автомобилите. На свой ред Италия иска колите, работещи с биогорива, също да бъдат освободени от постепенното спиране през 2035 г.

Снимка: Pixabay