Много лоша новина за корпоративни клиенти на Microsoft

"Въвеждаме хармонизация, която засяга и Европа", се посочва в изявлението на компанията

22.03.2023 | 11:18 Редактор: Вяра Димова
Много лоша новина за корпоративни клиенти на Microsoft

IT мениджърите ще трябва да отделят значително повече средства за продуктите на Microsoft в бъдеще: американската компания обяви значително увеличение на цените на няколко облачни услуги за корпоративни клиенти за втори път в рамките на две години. Според съобщението Microsoft планира "единно ценообразуване" от 1 април, което да отразява обменния курс на съответната национална валута спрямо щатския долар.

В резултат на това цените на продукти като Office 365 ще се повишат с 11% в Еврозоната. Групата също така планира да коригира цените два пъти годишно, за да отрази колебанията на валутните курсове. "Въвеждаме хармонизация на цените, която засяга и Европа", се казва в изявлението на Microsoft. 

Обосновката вероятно ще предизвика критика сред засегнатите клиенти. Макар че през последните дванадесет месеца доларът значително поскъпна спрямо еврото, в момента обменният курс е само с 3% по-висок, отколкото преди една година. 

Експертите виждат в увеличението на цената по-скоро признак на пазарна сила. "През последните две-три години Microsoft е в състояние да действа така, както е действал преди десет-петнадесет години", казва Аксел Оперман, основател на фирмата за анализи Avispador. Тогава корпорацията доминираше на пазара на офис софтуер без реална конкуренция. Това развитие вероятно ще се засили с интегрирането на изкуствения интелект ChatGPT в множество продукти.

"През последните две години забелязахме, че Microsoft явно настъпва газта", казва и Рене Шуман, ръководител на консултантската компания за преговори Negotiation Advisory Group. "Увеличението на цените предизвиква известен гняв сред нашите клиенти, стигащ чак до главния изпълнителен директор".

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com