Проектът "MIRACLе" свързва наука, бизнес и обучение около иновативни продукти и услуги

Целта е създаването на единна инфраструктура, която да се занимава с високотехнологични научни изследвания в помощ на бизнеса

13.03.2023 | 11:46 Редактор: Елеонора Танева

В Техническия университет - София се състоя семинар по проект "MIRACLе", съчетаващ работата на висококвалифицирани учени, университетски преподаватели и бизнеса. Целта на центъра за компетентност "MIRACLе" е създаването на единна инфраструктура на територията на страната, която да се
занимава с високотехнологични иновативни научни изследвания в помощ на бизнеса.

На семинара бяха представени продукти и услуги от три лаборатории на Техническия университет гр. София.

Първата лаборатория  "Мехатронни системи за дискретни производствени процеси"  представи продукти и услуги за машиностроителната индустрия и по-специално разработки в следните сектори: проектиране и на автоматизиращи устройства и системи за дискретни производствени процеси, изработване на мехатронни изделия, оптимизиране на съществуващи технологични процеси и дигитализиране на производствени процеси. 

Лаборатория  "Интелигентни мехатронни решения в областта на текстила и облеклото" представи  продукти и услуги за производители и вносители на защитни облекла и лични предпазни средства, производители и потребители на текстил и облекло с широко предназначение и потребители на защитни облекла и лични предпазни средства: фирми от строителство, машиностроене, селско стопанство, военни, полиция.  

Лаборатория "Метрологично осигуряване, интелигентни средства и системи за измерване и контрол на качеството"  представи  продукти и услуги в областите на геометрични, физико-механични и оптични измервания в тежкото машиностроене, енергетиката, автомобилната промишленост и други. Акцент бе поставен  върху измерване на: линейни и ъглови размери; форма и разположение на повърхнини и оси, грапавост и вълнообразност, дебелини на покрития, координатни измервания, проверка и калибриране на средства за измерване, проверка на геометричната точност на металообработващи машини, както и на други технологични и функционални машини и съоръжения, разработване на: метрологични експертизи, методики и средства за измерване, измервателни системи, обучение на специалисти за работа с измервателна апаратура, методи и средства за контрол на качеството, системи за управление на качеството."

Според доц. д-р Ренета Димитрова разработките по проекта биха били от полза за нуждите на индустрията.

"Целта на този проект е да се направи връзка между наука, бизнес и обучение. Такива разработки да достигат до фирми, които проявяват интерес, но за да достигнат до тях, трябва да знаят, че ги има тези разработки. Да има съвместно сътрудничество с фирми, те да задават съответните задачи, в които бихме им били полезни", подчерта Ренета Димитрова.

На семинара бяха представени продукти и услуги за машиностроителната индустрия, мехатронни системи за дискретни производствени процеси, интелигентни мехатронни решения в областта на текстила и облеклото, метеорологично осигуряване, интелигентни средства и системи за измерване и контрол на качеството в тежкото машиностроене, енергетиката и автомобилната индустрия.

Проектът "MIRACLе" е финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.