TikTok призна за злоупотреба с лични данни, засегнати са и журналисти

Според компанията четирима служители вече са били съкратени в резултат на инцидента

26.12.2022 | 18:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
TikTok призна за злоупотреба с лични данни, засегнати са и журналисти

Китайската компания, създала видео приложението TikTok призна, че е имала достъп до личните данни на потребителите, които всъщност са строго защитени. Засегнати са и няколко журналисти.

Китайската компания майка на TikTok, ByteDance, призна, че служителите са получили неоторизиран достъп до потребителски данни. Според компанията четирима служители вече са били съкратени в резултат на инцидента. Това е потвърдено от говорител на платформата Tiktok в САЩ, която принадлежи на ByteDance. Твърди се, че те са получили достъп до личните данни на поне двама журналисти. 

Четиримата уволнени бяха ангажирани с вътрешно разследване в ByteDance, за да разберат как секретната информация на компанията е изтекла в пресата. Като част от това разследване те са получили достъп до личните данни на двама американски журналисти без разрешение. Това е сериозно нарушение на кодекса за поведение на ByteDance.

Приложението TikTok беше критикувано в световен мащаб: има обвинения в цензура и мнозина също виждат проблем в политическата близост на ByteDance с комунистическото правителство в Пекин. Проблеми със защитата на данните също са докладвани няколко пъти, пише немският сайт tagesschau.de.

В САЩ политици от Демократическата и Републиканската партия определят приложението като потенциален риск за сигурността. Те се опасяват, че китайското правителство може да получи достъп до данни от американски потребители. TikTok отрича това. 

На служителите в няколко американски щата е забранено да имат TikTok на служебните си мобилни телефони. Също така имаше многократни опити за пълна забрана на приложението в САЩ.

Снимка: Pixabay