"От наука към иновации" стимулира партньорството на научните центрове с бизнеса

Закупени са уникални за страната апарати за изследвания на високо ниво

30.11.2022 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Първата по рода си регионална среща "От наука към иновации" се проведе в България. Събитието беше организирано от Изпълнителната агенция "Програма за образование", която е управляващ  орган на Оперативна програма "Наука и образование и интелигентен растеж". 

Целта на събитието беше да стимулира партньорството на научните центрове с бизнеса. 

"В изпълнение на програмата са финансирани общо 16 центъра, 4 центъра за върхови постижения, още два центъра, съфинансирани във връзка с тяхното класиране по програма "Хоризонт 2020" на ЕК и останалите са центрове по компетентност", каза изпълнителният директор на агенция "Програма за образование" Георги Вайсов.

Той добави, че при изграждането на инфраструктурата на центровете са закупени уникални за страната апарати за изследвания на високо ниво - например препарати за козметиката, вещества извличани от растенията.

Центровете по върхови постижения развиват междинната част за свързване на науката с реалните бизнеси. 

В Бургас вече работят 4 уникални лаборатории, които са в полза на бизнеса. В Пловдив дейността на научния център обединява три организации.

"Центърът работи по няколко научни пакета, някои са свързани със създаването на съвременни модели за диагностика при онкологични заболявания", посочи ректорът на Медецинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева.

Оперативна програма "Наука и образование и интелигентен растеж" дава много възможности за бизнеса да си сътрудничи с научни организации - да разработват нови продукти и услуги и така да спомогнат за прехода към зелена и цифрова икономика, което е приоритет в Европа и у нас.

Вижте повече в репортажа.