Започна строежът на най-големия телескоп в света

Той ще открива много слаби радиосигнали, идващи от космически източници на милиарди светлинни години от Земята

05.12.2022 | 08:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Започна строежът на най-големия телескоп в света

Един от големите научни проекти на 21 век - построяването на най-големия телескоп в света, днес навлиза във фазата си на строеж. Когато бъде завършен през 2028 г., Square Kilometre Array (SKA) ще бъде най-големият радиотелескоп в света, разделен на територията на Южна Африка и Австралия, със седалище в Обединеното кралство.

Телескопът се изгражда в райони, които вече се използват за радиоастрономия. Първоначалната му архитектура включва малко под 200 параболични антени или "чинии", както и 131 000 диполни антени.

Целта е да се изгради ефективна зона за събиране на информация с размер стотици хиляди квадратни метра. Телескопът ще открива много слаби радиосигнали, идващи от космически източници на милиарди светлинни години от Земята, включително сигнали, излъчени през първите няколкостотин милиона години след Големия взрив.

"Това е моментът, в който всичко става реално", казва професор Фил Даймънд, генерален директор на SKA. "Това беше 30-годишно пътуване. Първите 10 години бяха свързани с разработването на концепциите и идеите. Вторите 10 години бяха посветени на разработването на технологиите. А последното десетилетие беше свързано с подробното проектиране, осигуряването на местата, убеждаването на правителствата да се съгласят да създадат договорна организация (SKAO) и да осигурят средства за започване на работа", казва той пред BBC News.

Снимка: БГНЕС