Китай се готви да изпрати по-грандиозен космически телескоп от "Хъбъл" в Космоса

Планът е да го изстрелят в края на 2023 г.

27.11.2022 | 11:45 Редактор: Ирена Бакърджиева
Китай се готви да изпрати по-грандиозен космически телескоп от

Китайски учени обявиха, че имат намерение да изследват далечни галактики, тъмната материя, тъмната енергия и произхода на Вселената, използвайки нов апарат China Space Station Telescope (CSST), телескоп от групата на големите космически обсерватории от типа на "Хъбъл", Chandra X-Ray Observatory, Compton Gamma Ray Observatory и, разбира се, фаворита на публиката - "Джеймс Уеб".

Китай вече обяви плановете си да го изстреля в края на 2023 г. Целта е телескопът да наблюдава 1 млрд. галактики; да търси и характеризира екзопланети, региони на активно формиране на звезди и други далечни обекти, като да доставя данни с висока резолюция.

Ще бъде с големината на голям автобус. Три огледала, от които най-голямото ще е 2 м. Ще има камера, състояща се от 30 броя 81-мегапикселови детектора, чувствителни на инфрачервена и УВ светлина.

Китайският телескоп ще има 300 пъти по-широко поле на наблюдение от "Хъбъл". Аналогията, която учените използват, е със стадо овце – "Хъбъл" вижда една овца, CSST ще вижда цялото стадо, при това във висока резолюция.

Първоначално планът бил телескопът да е монтиран на тяхната станция "Тиенжин", откъдето би могъл лесно да се презарежда и поддържа. Но подобен подход има и негативи – много вибрации и замърсяване при скачане/разкачане на апарати и други дейности на станцията.

Затова CSST ще е на същата орбита (425 км), но на разстояние, като в случай на нужда ще може да маневрира и да се приближи до станцията, за да могат астронавти да се качат на него. Подобен подход ще спести много средства спрямо ремонтите, които изисква "Хъбъл", съобщи БНР.

Китайската обсерватория се планира от 2010 насам и в момента е във финалния етап на строеж.

Снимка: БГНЕС