Компания на Мъск започва изпитвания на безжични мозъчни чипове върху хора

Те могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и общуват отново

01.12.2022 | 11:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Компания на Мъск започва изпитвания на безжични мозъчни чипове върху хора

Илън Мъск обяви, че очаква безжичен мозъчен чип, разработен от неговата компания Neuralink, да започне клинични изпитвания върху хора след шест месеца, след като компанията пропусна по-ранните срокове, определени от него, предава Reuters.

Компанията разработва интерфейси на мозъчни чипове, които според нея могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и общуват отново, като Мъск добави в сряда, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на залива на Сан Франциско и Остин, Тексас, през последните години Neuralink провежда тестове върху животни, докато търси одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) за започване на клинични изпитвания върху хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работи добре, преди да поставим устройство в човек", заяви Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред тълпа избрани поканени в презентация в централата на Neuralink, която продължи почти три часа, Мъск подчерта скоростта, с която компанията разработва своето устройство.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до хората, ще изглежда може би агонизиращо бавен, но ние правим всички неща, за да го доведем до мащаб паралелно", добави той. "Така че на теория прогресът трябва да е експоненциален", казва той, цитиран от "Фокус".

Първите две човешки приложения, към които е насочено устройството Neuralink, ще бъдат възстановяване на зрението и активиране на движението на мускулите при хора, които не могат да го направят, заяви Мъск. "Дори ако някой никога не е имал зрение, сякаш е сляп по рождение, ние вярваме, че можем да възстановим зрението", каза той.

Той иска да разработи чип, който ще позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка ще позволи на хората с парализа да си възвърнат двигателната функция и да лекуват мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливането на мозъка с изкуствения интелект.

Снимка: БГНЕС