Произведените коли са се "стопили" с 4,4 млн. заради липса на чипове

Само през последните два месеца от годината броят им е 400 000

21.11.2022 | 16:09 Редактор: Петя Кръстева
Произведените коли са се

Северноамериканските монтажни фабрики на автомобилните концерни е трябвало да съкратят производството с още 79 хил. превозни средства само през миналата седмица поради продължаващия недостиг на полупроводници, съобщава AutoForecast Solutions (AFS), цитирана от Automobilwoche.

В края на втората пълна година на глобален дефицит на автомобилни чипове концерните все още се борят да поддържат производството спрямо своите графици, предприемайки различни маневри, за да се справят с проблема.

Според последната прогноза на AFS недостигът на чипове ще заличи 400 хил. превозни средства от световното производство през последните два месеца на годината, като общите загуби за 2022 г. ще достигнат 4,4 млн.

AFS посочва, че китайските автомобилни фабрики остават сравнително незасегнати от кризата с чиповете.

През последните две години недостигът на полупроводници, дължащ се предимно на негативното въздействие на пандемията от Ковид-19, принуди големите автомобилни производители да коригират в посока надолу производствените си планове, което доведе до загуби в размер на милиони автомобили. Недостигът вече е облекчен частично, но това се случва на фона на увеличените разходи за автомобилните компании.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay