Напук на икономическите трусове: Продажбите на автомобили в Европа "полетяха"

Регистрациите са нараснали с 26% в Обединеното кралство, 17% в Германия и 15% в Италия

17.11.2022 | 23:03 Редактор: Вяра Димова
Напук на икономическите трусове: Продажбите на автомобили в Европа

Продажбите на автомобили в Европа се повишиха за трети месец през октомври, тъй като проблемите с веригата за доставки се облекчиха, въпреки че има нарастващо безпокойство, че влошаващите се икономически условия започват да отблъскват купувачите.

Регистрациите на нови автомобили са се покачили с 14% до 910 753 превозни средства миналия месец, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители.

Докато на производителите на автомобили им е малко по-лесно да осигурят полупроводници и други компоненти, които бяха в недостиг, енергийната криза в региона повишава разходите и пречи на по-същественото възстановяване, пише bloombergtv.bg.

"Дори при предполагаемо подобрение през следващата година, пазарът ще остане далеч под считания за нормален оперативен обем преди пандемията'', пишат анализаторите на LMC Automotive в доклад миналата седмица.

Регистрациите са нараснали с 26% в Обединеното кралство, 17% в Германия и 15% в Италия. Volkswagen AG беше най-добре представилата се за месеца, с 40% скок спрямо предходната година.

Снимка БГНЕС