Експерт: Родителите трябва да формират дигиталната хигиена на децата си

Според Ясен Танев тези умения трябва да бъдат предавани на децата от най-ранна детска възраст

20.09.2022 | 23:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Експерт: Родителите трябва да формират дигиталната хигиена на децата си

Децата в България са интелигентни и дигитално грамотни, но родителите трябва да говорят с тях и да формират дигитална хигиена със същата сериозност, с която се отнасят и към другите елементи на възпитанието. Това коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Ние често повтаряме на нашите деца да мият редовно ръцете си и да не разговарят с непознати. Тези умения се пренасят и в дигиталния свят, където трябва редовно да почистваме и обновяваме програмите, с които работим и да не кликаме безразборно върху линкове, които ни предлагат награди или пари, защото често това са измами", подчертава той.

По този повод Танев предупреди за масивна фишинг атака, засечена в пощите на abv.bg. тази сутрин. "Това са съобщения, които изглеждат легитимни и ви подтикнат да кликнете върху линк, за да придобият достъп върху устройството ви или личните ви профили. Обикновено текстът на съобщението е преведен автоматично от английски на български и това го издава. В момента вилнее дигитално торнадо и всички трябва да внимават, защото, ако бъдете хакнати, можете да загубите достъпа до имейла си и до други профили, свързани с този имейл", предупреждава той.

Според него тези умения трябва да бъдат предавани на децата от най-ранна детска възраст, за да могат да бъдат защитени, когато използват дигитални устройства. Това е и мисията на дигиталното читалище, основано от Танев.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК