Как да предпазите прозорците на колата си?

16.09.2022 | 17:15 Редактор: Теодора Патронова
Как да предпазите прозорците на колата си?

За защита на боята на автомобилите се отделят много внимание и средства, но често грижата за стъклата на автомобила се забравя напълно.

Автомобилните стъкла са специално направени за целта. Те са много по-здрави от обикновените и не се чупят лесно.

Но въпреки, че са много издръжливи, това съвсем не означава, че са неразрушими. Автомобилните стъкла понасят различни повреди, които често намаляват видимостта и са пречка при шофиране.

Прозорците са важен компонент от автомобила. Те спомагат за укрепване на конструкцията на автомобила, повишават безопасността  и издръжливостта му.

За да запазите стъклата на автомобила в добро състояние дълго време и да имате отлична видимост, специалистите съветват да спазвате следното:

Не използвайте агресивни материали при почистване

Някои химикали и абразивни пасти могат да причинят увреждане на стъклата и надраскване. Особено вредно е съчетаването на препарат на амонячна основа с абразивна гъба или хартиена кърпа.

За почистване използвайте препарати, предназначени за автомобилни стъкла с мека микрофибърна кърпа.

Когато почиствате предното стъкло винаги избърсвайте и перата на чистачките. Така ще отстраните натрупаната по тях мръсотия и ще удължите живота и ефективността им.

Сменяйте редовно чистачките на колата

Едни износени  чистачки за кола оставят следи по предното или задно стъкло. Когато гумения слой на чистачката се износи в процеса на работа, стъклото е изложено на въздействието на металното тяло на чистачката.

Освен, че намалява видимостта на водача при движение, това води до драскотини и ожулвания по стъклата. Затова, когато забележите износване по гумата на перата на чистачките е хубаво веднага да ги смените.

Във верига магазини за авточасти Avto.BIM.BG се предлагат качествени чистачки за кола на утвърдени производители, както и необходимите препарати и аксесоари за почистване на стъклата, а също и качествени покривала и сенници за защитата им. Може да поръчате и онлайн на www.avto.bim.bg.

Паркирайте автомобила на закрито

На всеки е известно, че автомобилът се съхранява най-добре в гараж. Така ще е предпазен от вредните въздействия на времето и природните стихии. Но това не винаги е възможно.

Добре е поне да е под навес или на сянка през лятото, за да не е изложен на директните слънчеви лъчи.

 На предните стъкла при продължително излагане на високи температури и слънце е възможна появата на малки пукнатини от напрежение. Силната топлина може да доведе до разширяване и свиване на стъклата, което ги прави крехки. А ако вече има малки пукнатини, то те могат да се разширят при дълго излагане на пряка слънчева светлина.

 Паркирането на закрито е начин да се намали натрупването на скреж и лед по прозорците през зимата. Това ще ви спести изстъргването на лед и чистенето на сняг от прозорците и ще удължи живота на автомобилните стъкла и техните уплътнения.

Използвайте покривало за кола

Независимо дали паркирате автомобила си на открито или в гараж, винаги е добре да използвате покривало за кола. То ще предпази стъклата и целия автомобил от натрупване на прах, неволно надраскване и други механични повреди.

Покривалата са особено полезни при паркиране на открито. Те предпазват от бури и градушки, UV лъчи, киселинен дъжд и замърсявания от дървета и птици през лятото.

А през зимата няма да се налага да чистите стъклата на студа. Просто сваляте покривалото и го прибирате и автомобилът е готов за потегляне.

Дали ще изберете частично или цяло покривало за кола, противоградно или за предпазване от слънчевите лъчи зависи от климатичните условия, важното е да предпазите стъклата и автомобила си.

Нанесете защитно покритие върху прозорците на автомобила

Все повече собственици на автомобили прибягват до нанасяне на защитен слой върху стъклата. Нанокерамичното покритие се свързва здраво с повърхността на стъклото.

Това позволява да се разпредели равномерно всеки удар върху стъклото и да се  предпазят и защитят стъклата при удар с камъни, клони, насекоми и други.

Освен това покритието запазва блясъка и свойствата на стъклата.

Има изразен отблъскващ водата ефект.  Видимостта при дъжд значително се подобрява, а стъклата стават изключително лесни за почистване.

Добавянето на нанокерамично покритие се извършва след почистване, измиване и подсушаване на автомобила. Добре е да се извърши от специалист, за да е качествено и да издържи дълго време.

Поставете защитно фолио на прозорците

Това ще ви даде максимална защита на стъклата. Фолиото може да е прозрачно или в тъмен нюанс за задните прозорци.

То предпазва стъклата от хвърчащи песъчинки и камъчета и помага за отблъскване на водата. Устойчиво е на надраскване и  предпазва стъклата от абразивни въздействия и износени пера на чистачки.

Повечето фолиа отблъскват UV лъчите и така предпазват интериора на колата от вредните слънчеви лъчи.

Освен това създава комфорт при пътуване и придава индивидуалност на автомобила.

Щадете автомобила си

Става въпрос за това как се отнасяте с колата си по време на движение и при паркиране.

Когато шофирате спазвайте поголяма дистанция от другите автомобили.

Това ще предпази  предното ви стъкло от хвърчащи камъни и отломки от гумите на автомобила пред вас.

Затваряйте внимателно вратите, багажника и капака на двигателя. Колкото

повече сила прилагате при затваряне, толкова повече вибрации понася предното стъкло, а това оказва влияние на състоянието му и появата на пукнатини.

Когато потегляте не включвайте климатика докрай веднага след потегляне.

През горещите летни дни, студеният въздух охлажда предното стъкло, принуждавайки го да се свие бързо. Това може да доведе до пукнатини по стъклото.

Същото се случва и зимата, когато стъклото е охладено, а горещия въздух го нагрява.

Затова е добре да променяте температурата постепенно, колкото топло или студено да ви е на вас. През зимата оставете колата да загрее малко, а през лятото отворете прозорците да се охлади купето и тогава пуснете климатика.

Ако забележите пукнатина по стъклата на автомобила е добре веднага да я

поправите. Така ще ограничите щетите и ще предотвратите разрастването и.

Наличието на чисти и здрави стъкла в автомобила е от съществено значение за шофирането и комфорта при пътуване. Хубаво е да се полагат грижи за тях

и да се поддържат в добро състояние за да служат дълго и качествено.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК