Google слага край на бързите отговори на глупави въпроси

През 2017 г. компанията беше обвинена в разпространяване на "фалшиви новини"

12.08.2022 | 10:54 Редактор: Искра Ангелова
Google слага край на бързите отговори на глупави въпроси

Google ще спре да дава бързи отговори на глупави въпроси, съобщи компанията, която се стреми да подобри услугата "featured snippets" в своята търсачка.

Това означава, че потребителите трябва да виждат по-малко отговори на въпроси като "Кога Снупи е убил Ейбрахам Линкълн?", на които услугата някога весело отговаряше с "1865 г." - правилната дата, но много грешен убиец.

"Това очевидно не е най-полезният начин за показване на този резултат", заяви ръководителят на отдела за търсене на компанията Панду Наяк в пост, в който обяви промените. "Обучихме системите си да стават все по-добри в откриването на този вид фалшиви предпоставки, които не са много чести, но има случаи, в които не е полезно да се показва препоръчан фрагмент. С тази актуализация намалихме с 40 % задействането на препоръчани фрагменти в тези случаи."

Извадките, които понякога се показват като препоръчан отговор на директно зададени въпроси към търсачката на Google, отдавна са крайъгълен камък на стратегията на компанията за изкуствен интелект. Същата технология захранва нейните интелигентни високоговорители и гласови асистенти и позволява на търсачката да удовлетворява заявки за търсене, без посетителите да кликат върху други уебсайтове.

Но фрагментите, които се генерират автоматично от съдържанието на уебсайтовете, също са трън в очите на Google от също толкова дълго време. През 2017 г. компанията беше обвинена в разпространяване на "фалшиви новини", след като в резултат на представен фрагмент за запитването "Планира ли Обама преврат?", гласовият асистент на Google весело съобщи на потребителите: "Обама всъщност може би планира комунистически преврат в края на мандата си през 2016 г.", след като откри информацията в конспиративен уебсайт.

Други грешки са по-комични. Компанията с готовност казва на потребителите, че стълбите са изобретени през 1946 г. - след като е прочела уебсайт, който приписва определена американска разпоредба за безопасност на тази дата - или несъзнателно повтаря шега на Монти Пайтън, когато я попитат: "Защо пожарните коли са червени?"

Четете цялата статия в dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК