Китайци изобретиха робот-риба, който ще избави океаните от микропластмасата

Това е плуващ робот във формата на риба, задвижван от светлина, който "яде" микропластмасата и се самовъзстановява

20.07.2022 | 13:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Китайци изобретиха робот-риба, който ще избави океаните от микропластмасата

Китайски учени разработиха плуващ робот във формата на риба, задвижван от светлина, който "яде" микропластмасата във водните басейни и се самовъзстановява, ако се повреди.

Микропластмасите са парчета пластмаса по-малки от 5 см, които са в големи количества в океаните. Те се предават по хранителната верига и представляват сериозна заплаха за хората и екосистемите.

Учените първо създават нов издръжлив, гъвкав и самовъзстановяващ се нанокомпозит от седеф, след което разработват подобен на риба 15-милиметров мек робот, който може да плува бързо и абсорбира микропластмасата в океаните. Новият материал за направата му има много надмолекулни взаимодействия между слоевете, което му позволява да се възстанови сам, ако се повреди.

В момента в робота-риба е интегрирана само функция за насочено събиране на микропластмасите. Преди да бъде пуснат за широкомащабно приложение обаче, е необходимо да бъде оптимизиран, информира "Радио Китай"

В момента учените работят върху нов материал, който може да открива микропластмасите във водата и да споделя данни на живо.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ken
преди 1 година
Представих си, как 15мм мек робот се справя с 4 сантиметрово парче пластмаса. Нещо сте пообъркали размерите май. Сигнализирай за неуместен коментар