Грузия - новият оазис за руските и украинските IT специалисти

Наемите в столицата са се покачили рязко

07.07.2022 | 11:00 Редактор: Искра Ангелова
Грузия - новият оазис за руските и украинските IT специалисти

Правителството на Грузия изчислява, че 80 000 руснаци, беларуси и украинци вече живеят в тази малка кавказка държава с население от 4 милиона души. От тях 20 000-25 000 работят в областта на информационните технологии и софтуера, а около 30 000 са руски граждани, пристигнали след началото на войната. Много от тях са дошли наскоро от Беларус и Украйна, пише Bloomberg.

Като IT специалисти те не виждат голямо бъдеще в Русия, тъй като службите за сигурност затягат контрола върху интернет, международните санкции свиват икономиката, а чуждестранните компании напускат. Те се насочват към други съседни държави като Армения и Казахстан, както и към Турция, Дубай и Израел, а САЩ се опитват да ги привлекат, като премахват някои визови изисквания. Изтичането идва в момент, когато руските технологични компании, включително интернет гигантът "Яндекс НВ", се борят със задълбочаващата се цензура, недостига на ключово оборудване и отдръпването на чуждите пазари.

Млади, образовани и финансово самостоятелни, пристигащите са от типа хора, за които технологични центрове като Берлин, Лисабон и Лондон харчат цяло състояние, за да привлекат. Задържането им в Грузия, където обслужват клиенти от цял свят от своите лаптопи, представлява огромна икономическа възможност за една бедна страна с либерална данъчна и бизнес среда.

"Целият свят се състезава за привличането на тези хора", казва бившият управител на централната банка Гиорги Кадагидзе на кафе в центъра на Тбилиси. Той твърди, че Грузия трябва да се рекламира агресивно като сигурно убежище от репресивни режими, което предлага силен финансов сектор, плажове, планини, топъл климат и добра храна. "Можем да бъдем Португалия на Изтока".

И все пак Кадагидзе не смята, че това ще се случи, тъй като повечето мигранти отново напускат страната, след като успеят да си осигурят визи за по-нататъшно пътуване. Не помага и фактът, че много обикновени грузинци, които през 2008 г. преживяха руско нашествие, се отнасят с подозрение към новодошлите.

Според Кадагидзе грузинското правителство няма волята да създаде и популяризира средата, която би ги привлякла да останат, както не успя да си осигури статута на кандидат за членство, който Европейският съюз вече предостави на Украйна и Молдова. Този неуспех в отношенията с Брюксел предизвика едни от най-масовите протестни митинги, които Грузия е виждала в бурната си постсъветска история.

Дмитрий Клименко, собственик на нощен клуб, е удивен, че регистрацията му като предприемач е отнела само 15 минути. Той завършва работата по нов нощен клуб в централния парк Ваке в Тбилиси, който има за цел да привлече част от десетките хиляди дезориентирани руснаци, беларуси и украинци, избягали в Грузия през последните месеци. В родния си град Новосибирск Клименко е отворил седем нощни клуба през годините, но на 7 март, когато инвазията на президента Владимир Путин в Украйна помрачи политическия климат в страната, напуска Русия.

"Това умея да правя", каза Клименко, когато първо един, а след това и втори чифт любопитни руснаци се спряха да разгледат "Балансът", последното му начинание. "Когато попитах хората, те казаха: "Направете го! Тук сме загубени".

Що се отнася до статута на кандидат за членство в ЕС, според Давиташвили това също е сериозно разочарование за правителството, като се има предвид, че Грузия води пред Молдова и Украйна по повечето критерии за членство в ЕС.

Някои от пречките пред технологичния бум в Грузия, движен от Русия, нямат много общо с политиката на правителството. От една страна, много руснаци са избягали оттам, защото са могли просто да пристигнат без нужда от виза, но от самото начало са планирали да продължат пътя си към друга държава, веднага щом успеят да си осигурят необходимите за това документи.

Някои от пристигащите в Грузия може би ще изберат да се върнат в Русия. Един от висшите ръководители на голяма руска технологична фирма заяви, че някои работници вече се завръщат, тъй като усещат, че първоначалните последици от войната отшумяват. И не всички в Грузия посрещат имигрантите с отворени обятия.

"Това наистина е проблем, защото не знаем какво са правили тези хора в страната си", каза 30-годишният грузински IT специалист Михаил Амбукадзе, докато чака за свободно гише в регистрационния център. Няколко други интервюирани казаха същото.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК