Касапница на криптопазара: Проблем ли са дигиталните валути за пазара?

Сривът разпали страховете, че може да помогне за отключването на по-голяма рецесия

26.06.2022 | 16:30 Редактор: Теодора Патронова
Касапница на криптопазара: Проблем ли са дигиталните валути за пазара?

Касапницата на криптопазара няма да отслабне на фона на понижаващите се цени на криптовалутите, съкращенията на персонал на вълни и обръщането "с корема нагоре" на някои от най-популярните имена в сектора. Хаосът изплаши инвеститорите, изтривайки над 2 трлн. долара стойност само за месеци.

Внезапното изтриване на богатство внезапно разпали страховете, че криптосривът може да помогне за отключването на по-голяма рецесия, пише Макензи Сигалос за CNBC.

Въпреки всичко икономисти и банкери казват за CNBC, че не са притеснения от вторични ефекти от криптосегмента върху по-широката икономика поради една основна причина – криптовалутите не свързани с дълг.

Това е една от причините защо криптопазарът остава по-скоро "страничен" проблем за икономиката. Връзката между криптовалутите и дълга е ключова.

На фона на целия ентусиазъм за биткойна и другите криптовалути популярният инвеститор Кевин Олиъри отбелязва, че повечето притежавани дигитални активи не са институционални.

Експерти казват пред CNBC, че експозицията на обикновените инвеститори без значителен опит в САЩ не е чак толкова голяма. Въпреки че някои инвеститори на дребно бяха засегнати от последните ликвидации, като цяло загубите на криптопазара са малки спрямо нетното състояние от 150 трлн. долара на американските домакинства.

Според бележка от Goldman Sachs от май притежанията на криптовалути представляват само 0,3% от състоянието на домакинствата в САЩ спрямо 33% за акциите. Компанията очаква ефектът върху съвкупните разходи от скорошното понижение на цените да е "много малък".

Някои анализатори на Wall Street дори вярват, че последиците от провалените криптопроекти са добри за сектора като цяло – нещо като стрес тест, който да отмие очевидните проблеми на бизнес модела.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК