За колко долара Шерил Сандбърг е продала акциите си в Meta?

Дясната ръка на Марк Зукърбър се оттегля от позицията си на главен оперативен директор след 14 г. в компанията

04.06.2022 | 06:50 Редактор: Жаклина Иванова
За колко долара Шерил Сандбърг е продала акциите си в Meta?

Шерил Сандбърг напуска Meta като една от най-високопоставените и успешни жени в технологичния свят и след като е продала акции на компанията на стойност 1,7 млрд. долара, пише CNBC.

В сряда Сандбърг обяви, че се оттегля от позицията си на главен оперативен директор след 14 години в Meta, която преди беше известна като Facebook. Сандбърг ще остане в борда на компанията.

Общото ù състояние възлиза на 1,6 млрд. долара, според Forbes. Това я прави втората по богатство жена в технологиите след Мег Уитман. Уитман по-рано оглавяваше Hewlett Packard Enterprise, а богатството ѝ е 3,2 млрд. долара, по данни на Forbes.

Сандбърг е рядък пример за човек, който не е главен изпълнителен директор, нито основател на компания, но е милиардер.

Въпреки че много корпоративни директори са склонни да задържат по-голямата част от акциите си като начин да покажат увереността в своите компании, Сандбърг е действала агресивно и редовно е продавала от книжата на Facebook.

През последното десетилетие тя е продала над 75% от своите книжа след данъци чрез редовно планирани програми за целта, твърдят фирми за проучвания, които следят подобни процеси. Тя е продала над 22 млн. акции за над 1,7 млрд. долара, посочват от VerityData. В зависимост от опциите и ограниченията за продажба, общата сума може да е по-голяма, твърди друга компания - SmartInsider, която изчислява, че става дума за 1,9 млрд. долара.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК