Причините, поради които ESP системата на автомобила дава грешка

Това може да бъде повреда на сензорите за скорост на колелата

22.05.2022 | 10:18 Редактор: Ваня Кузманова
Причините, поради които ESP системата на автомобила дава грешка

Повечето съвременни автомобили са оборудвани с електронни системи, включително такава, която не позволява поднасяне. 

Основната роля на тази опция е да контролира параметрите на кормилното управление и стабилността на автомобила на пътното платно. Ако превозното средство загуби сцепление, системата за контрол на сцеплението (ESP) трябва да отчете това и да реагира.

Ако индикаторът ESP се появи на арматурното табло, това показва, че системата не работи правилно. Всъщност причината за появата му може да бъде неизправност или повреда на определени компоненти. И в тези случаи автомобилът няма как да остане стабилен на пътя.

Повреда на сензорите за скорост на колелата

Тези елементи са свързани със системата, управляваща тягата и с блока за управление на двигателя. На всяко колело е монтиран сензор. Когато скоростта на въртене на определено колело се промени, сензорът открива това и предава данни към системата за контрол на сцеплението. Ако тези елементи излязат от строя, системата за контрол на сцеплението няма да може да получава известия за промяната и ще отчита грешка.

Неизправност на сензора за ъгъл на завиване

Основната задача на този елемент е да определи ъгъла на въртене на волана и скоростта на неговото въртене. Сензорът е инсталиран директно в кормилната колона, така че да предава максимално точна информация. Случва се обаче и той да излезе от строя.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК