Масовият потребител все повече обръща внимание на технологичните иновации и възможностите за пестене на енергия при избор на жилище

Около това мнение се обединиха участниците по време на новото издание на мултиплатформения проект Tech21 – Real Estate на Bloomberg TV Bulgaria

04.05.2022 | 10:30 Редактор: Ваня Кузманова
Масовият потребител все повече обръща внимание на технологичните иновации и възможностите за пестене на енергия при избор на жилище

Масовият потребител все повече обръща внимание на технологичните иновации и възможностите за пестене на енергия при избор на жилище, а спад на цените на недвижимо имущество не се очаква, докато себестойността на един продукт расте и търсенето не намалява. Около това мнение се обединиха участниците в новото издание на мултиплатформения проект Tech21 на Bloomberg TV Bulgaria, което постави на фокус състоянието на имотния пазар в България и иновациите в сектора. По време на Tech 21: Real Estate Tech водещи и доказани имена от имотния бранш и бизнеса очертаха актуалното състояние на сектора на недвижимото имущество в България и отговориха на въпроса възможно ли e закупуването на жилище да се окаже инвестиционно убежище за обществото във време, в което инфлацията достига до рекордни нива и в очакване на повишаване на лихвите по ипотечните кредити. 

Специалното тв студио се излъчи в ефира и сайта на бизнес телевизията, както и в част от водещите канали на Investor Media Group на 1 май от 19:00 часа. Модератор на събитието бе журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на публицистичното предаване "Директно" Калина Донкова.

"Ние сме свикнали да работим в режим на криза, т.е. както в личен план едно човешко същество непрекъснато има предизвикателства, така и обществото и икономиката непрекъснато е изправена пред предизвикателства". Това мнение изрази инж. Георги Шопов, председател на УС на НАСП, относно специфичното състояние на имотния пазар в страната.

По думите му към настоящия момент основният проблем пред строителството е непрекъснатото повишаване на суровините и съответно на материалите, които се влагат по време на строителните дейности, в резултат на което е налице една неяснота относно стойността на крайния продукт.

"Ние направихме много точен анализ каква е инфлацията спрямо по-миналата година в жилищното строителство в България, защото има много видове строителство", обясни инж. Георги Шопов и допълни, че при високото жилищно строителство инфлацията е 27%

По време на Tech 21: Real Estate Tech, инж. Шопов коментира още докога се очаква да продължи ръстът на цените на недвижими имоти. Той посочи, че когато себестойността на един продукт расте, расте и неговата крайна стойност, защото тя започва да става недостъпна, хората не я купуват, предприемачи и инвеститори си намаляват докрай печалбата, гражданинът дава всичко, с което разполага, но то се оказва неполезно и неефективно за обществото. 

Как изглеждат иновациите по отношение на умните уреди в домакинството, разказа директорът на Bosch България инж. Ивайло Рашев. "Иновациите изглеждат постоянни и много развиващи се. Миналата година направихме едно представително проучване на българските потребители по отношение на тяхното разбиране и очакване към умните уреди. Резултатите бяха много интересни. От една страна, потребителите вече са доста запознати какво означава "умен уред" - умният уред не означава, че може само да го включваш и да го изключваш дистанционно, а много повече", коментира той. 

По време на специалното тв студио, инж. Рашев разкри, че една от най-търсените функционалности на умните уреди от българина се оказва проследяването на енергийната консумация. "Всички ние в последната почти една година живеем в момент, в който виждаме как цените на енергоносителите, на електроенергията, на топлоенергията се променят и постоянно растат нагоре. От друга страна, домакинствата, може би след производството, са най-големите консуматори на електроенергия и това идва от домакинските уреди", отбеляза той. 

Инж. Рашев разказа повече за възможностите за пестене на енергия чрез умните уреди и как те могат да бъдат полезни на човек при изпълняването на ежедневните дейности. „Умните уреди ни предоставят едни устойчиви иновации. Например, перална машина с автоматично дозираща се система, която автоматично преценява колко вода и препарат да използва, в зависимост от замърсяването на дрехите, теглото на дрехите, материала. Това позволява да пестите вода и между 20-30% на година от перилен препарат. Съдомиялната пък е по-евтиният начин за измиване на съдовете и също така осигурява доста свободно време. Нещата не спират да се подобряват и не спират да се променят. Целта е ясна - постигане на по-малко консумация на енергия“, коментира той.

Какви са ползите от сградната автоматизация за бизнеса и как интегрирането на новите технологии може да направи сградите по-ефективни и устойчиви, по време на Tech 21: Real Estate Tech  разкри инж. Димитър Манков, експерт, системен архитект за решения "Сградна автоматизация" на Schneider Electric за Югоизточна Европа. "Сградите преди всичко за тех индустрията са живи организми. Те имат собствен цикъл - от етапа на проектиране, през етапа на експлоатация и впоследствие етапа на поддръжка. Технологиите станаха по-адаптивни и лесни, защото хората станаха по образовани на тема "иновации", коментира той. 

По време на експертната дискусия инж. Манков изрази мнението, че масовият потребител вече обръща внимание на иновациите и ползите от сградната автоматизация не само благодарение на икономическата обстановка, но и на това какво, как и колко консумира. 

"Това, което правят системите за сградна автоматизация, е да му помогнат да реши къде да оптимизира разходите, кои системи са добре експлоатирани и на кои системи трябва да се обърне внимание. По отношение на интегрираността на нещата мога да кажа, че с времето и благодарение на факта, че България, стараейки се да бъде топ по отношение на ИТ сфера, системите комуникират все повече една с друга и това улеснява в голяма степен тяхната експлоатация", допълни той. 

По думите му българският инвеститор става все по-образован по темата. "За да бъде сградата автономна, това означава, че се използват материали от ниво строеж, които намаляват значително разходите или ненужното използване на енергия и същевременно позволяват генерирането на такава енергия, която компенсира загубата, така че да има баланс. Т.е. една автономна сграда е една балансирана сграда, която може да съществува отделно от електрическата мрежа", поясни инж. Манков.
 
По време на втория дискусионен панел от специалния проект Tech 21 на Bloomberg TV Bulgaria, участниците коментираха какво представлява интелигентния дом и какви са неговите предимства. "Автоматизацията на дома е цялостна система за контрол и мониторинг на дома, от която може да управлявате всяка една система у дома от едно централно място. Всъщност системата се състои от различни устройства, които управляват различните системи, те са комбинирани с различни датчици. Тези устройства и датчици са свързани в една обща система, създавайки една мрежа, по която те комуникират и взаимодействат помежду си", разказа Теодора Петрова-Василева, Продуктов и Маркетинг специалист, Сградни решения, АББ България.

По думите ѝ, системите предоставят един цялостен комфорт и удобство на потребителя, осигурявайки му възможност да наблюдава и да контролира дома си по всяко едно време и от всяка една точка.
 
"Пазарът на умен дом нарасна значително в последните години и това се дължи до голяма степен на няколко тенденции, които се случиха. Дигитализацията е навсякъде около нас. Всяка една система или устройство вече е смарт, което е една естествена предпоставка хората все повече и повече да разбират нуждите и да си обясняват защо е нужда домашна автоматизация. Тенденцията е всъщност самите системи да стават все по-отворени, все повече неща около нас да стават смарт и те да могат да бъдат включени и управлявани от една система", посочи тя. 

Как всеки човек може да управлява имота си безпроблемно и да си гарантира регулярен пасивен доход чрез мениджмънт от ново поколение, по време на Tech 21: Real Estate Tech разказа адв. Златко Димитров - собственик на Управление.To, бранд на СИТИБУЛ ПРОПЪРТИ МЕНИДЖМЪНТ. "Услугата "управление на имот" съществува повече от 25 години в България, но през последните години може да кажем, че започна да придобива по-голяма популярност. Като цяло управлението на недвижими имоти е съвкупност от дейности и действия, свързани със самата поддръжка на имота – поправки, ремонти, обзавеждане. От друга страна, то е свързано с менажиране на взаимоотношенията между наемодателя и собственика на имота", обясни той. 

По думите му когато се говори за регулярен доход, обикновено хората искат да получават доходи без да влагат лични усилия. Това е т.нар. "пасивен доход". 

"Хората, които са решили да инвестират в недвижим имот и по този начин да си подсигурят допълнителни доходи, трябва да знаят, че самата дейност на даване под наем на един имот съвсем не е пасивна. Тя е дори много активна. Всичко свързано с поддръжката и взаимоотношенията с наемателите, това си е работа. И за да се превърне дохода на собственика от имота в пасивен, трябва просто тези дейности да бъдат прехвърлени на някой друг", поясни той. 

Запис на цялото издание е наличен за гледане в YouTube канала на Bloomberg TV Bulgaria на:  https://bit.ly/380SEJI
 
Tech 21: Real Estate Tech се излъчва със специалната подкрепа на Bosch България, Националната асоциация на строителните предприемачи, Schneider Electric, АББ България, Управление.To и ЗАД "Армеец".

Медийни партньори са Investor.bg, Imoti.net, Money.bg и сп. "Мениджър".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК