Умен дом: Автоматизация и смарт система - как да намалим сметките за ток?

"Представете си с един клик у дома хем да светнете осветлението, хем щорите да се вдигнат", каза инж. Теодора Петрова-Василева

02.05.2022 | 09:52 Редактор: Искра Ангелова

Вече отдавна се говори за интелигентен дом и всеки от нас има известна представа как изглежда той. Отоплението се включва само, осветлението - също, а пералнята се включва в определен час.

"Говорейки за автоматизацията за дома, това е тема, която много хора чуват, но не знаят какво представлява. Това е цялостна система за контрол и мониторинг на дома, от която може да управлявате всяка една система у дома", каза инж. Теодора Петрова-Василева - продуктов и маркетинг специалист сградни решения в АББ България, по време на дискусията "Tech 21: Real Estate Tech" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ домът може да се надгради с аудио и видео системи.

"Системи за отваряне и затваряне на гаражната врата, интегрирането на зарядна станция и по този начин и електроуредите влизат в системата за домашна автоматизация, така че да получим цялостно решение за контрол и мониторинг на дома", допълни тя.

И поясни, че тази система се състои от различни устройства.

"Те са комбинирани с различни датчици. Тези устройства и датчици са свързани в една система, по която правят една мрежа, по която те комуникират и взаимодействат помежду си. Представете си с един клик у дома хем да светнете осветлението, хем щорите да се вдигнат. Не е трудно да се изгради такава система, но е хубаво вземането на решения за нея да се случи в начален етап на самата къщата или имот", обясни инж. Петрова-Василева.

Тя добави, че системата се адаптира спрямо нашите навици: "Когато излизате, тя автоматично минава в икономичен режим. А още докато се прибирате системата започва да минава в комфортен режим, така че като се приберете домът ви да е приятен, уютен. От всяка една точка може да виждаме какво се случва в нашия дом и да проследяваме."

Друго предимство се оказва и енергоефективността, като от 30 до 50% може да намалим разходите за електроенергия.

Гледайте целия разговор във видеото.

Теодора Петрова-Василева - Продуктов и Маркетинг специалист, Сградни решения, АББ България,  снимка: Димитър Кьосемарлиев (Investor Media Group)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК