ЕК: Намалява дезинформацията след премахването на ограниченията срещу Ковид-19

Данните обхващат първите два месеца на тази година

31.03.2022 | 15:33 Редактор: Теодора Патронова
ЕК: Намалява дезинформацията след премахването на ограниченията срещу Ковид-19

Европейската комисия представи днес данни от социалните мрежи и интернет гиганти, които отчитат намаляване на количеството дезинформация, свързана с Ковид-19, след започналото премахване на противоепидемичните ограничения.

Данните обхващат първите два месеца на тази година. TikTok съобщава, че през януари е имало увеличение до почти половин милион, а през февруари - намаление, на броя на постовете за Ковид-19. Twitter съобщава за сваляне на над две хиляди акаунта и премахване на почти четири хиляди поста с дезинформация за болестта или ваксините през януари.

Данните от Мета сочат, че двойно спада броят на потребителите, търсещи официална информация за Ковид-19. От Facebook са били отстранени 142 хиляди поста през януари, от които почти половината са били в нарушение на правилата за неразпространение на дезинформация за заболяването.

От Microsoft са засекли 547 сайта, разпространяващи дезинформация за Ковид-19, съобщи БТА.

Google съобщава, че от началото на годината са премахнати 103,5 милиона реклами, свързани с пандемията и с нарушения на европейските пазарни правила, включително с разпространението на твърдения за "лечения" и за фалшиви ваксини.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК