Препоръки как да спестим гориво в кризата

Намалете теглото, за да намалите разхода

07.03.2022 | 22:00 Редактор: Ваня Кузманова
Препоръки как да спестим гориво в кризата

Горивото никога не е било толкова скъпо, колкото е днес. На много места в Европа дизелът доближава 2 евро (в България подобни стойности все още изглеждат далеч), като тази тенденция най-вероятно скоро няма да се промени. 

Как може да се спести в тази обстановка? 

Използвайте колата си по-малко

Звучи тривиално и е така. И разбира се, е лесно да се каже. Въпреки това, тъй като автомобилите консумират гориво само когато се използват, неизползването предлага най-голям потенциал за спестяване. В ежедневието използването на автомобил трябва да бъде планирано доколкото е възможно. Преди да тръгнете, трябва да помислите добре дали дестинацията, която сте избрали, не може да се стигне с велосипед или пеша.

Намалете теглото

Колкото повече маса трябва да се премести, толкова повече енергия трябва да се изразходва. Това важи както за хората, така и за автомобилите. Така че отворете багажника и изчистете всичко, което не ви е необходимо веднага. Правилото за две седмици може да помогне: Всичко, което не е било използвано през последните две седмици, трябва да бъде премахнато. Вериги за сняг, резервни кутии, празни каси от напитки – махнете ги, те ни ви трябват.

Коригирайте стила си на шофиране

Вашият собствен стил на шофиране предлага невероятен потенциал за спестяване. Като шофирате внимателно, средният разход на автомобила може да бъде забележимо намален. Така че свалете крака си от газта рано преди кръстовище, светофар или ограничение на скоростта и оставете колата да се се движи сама.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК