Признаците, че радиаторът на автомобила не работи

Прегряване на двигателя

27.02.2022 | 12:38 Редактор: Ваня Кузманова
Признаците, че радиаторът на автомобила не работи

Всеки шофьор би трябвало да познава радиатора и неговото значение. Но освен това много важно да бъде наясно и с признаците, подсказващи, че радиаторът не работи. Причините за това може да бъдат различни, но обикновено те водят до сериозни последици за автомобила.

Прегряване на двигателя

Ако двигателят започне да става много горещ, това показва неизправност някъде в системата. Разбира се, прегрят двигател не винаги означава счупен радиатор - може да са дължи на теч на антифриз, на дефектен термостат или вентилатор. Между другото, през зимата прегряването може да възникне заради мръсотия, която е напълнила клетките на радиатора.

Изтичане на антифриз

Ако се открие теч, например под формата на локва под колата, струва си да проверите самия радиатор. Проблемът може да е в износени маркучи или във връзките им, но не може да се изключи и пукнатина в самия радиатор.

Повредени радиаторни клетки

Тук всичко е просто - колкото клетки на радиатора са вдлъбнати, толкова по-лошо ще работи охлаждането. Радиаторът се поврежда много лесно, буквално при най-малката катастрофа - дори при удряне на ограничител за паркиране. Понякога обаче това води веднага до пукнатина и изтичане на антифриз.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК