Най-честите причини за автомобилни катастрофи

Едно превозно средство винаги е подвластно на този, който го управлява

23.02.2022 | 21:47 Редактор: Ваня Кузманова
Най-честите причини за автомобилни катастрофи

Автомобилната индустрия измина дълъг път по отношение на безопасността през последните сто години. Но едно нещо все още запазва пагубния си ефект върху безопасността на движението във всички страни по света и това е човешкият фактор. Колкото и безопасно да е едно превозно средство, то винаги е подвластно на този, който го управлява.

Експертите от изданието Mechanicbase съставиха списък от 15 причини за пътно-транспортни произшествия. Начело на него са именно действията на човека зад волана, които понякога водят до тежки последици не само за него, но и за други хора.

Разсейване заради телефон

В наши дни всеки 4-ти инцидент се дължи на факта, че водачът се е разсеял от пътя, за да погледне телефона си. Според Националния съвет за безопасност на САЩ 1,6 милиона произшествия в страната всяка година се дължат на използване на смартфон по време на шофиране.

Разсейване заради пътници

Разговор с пътник или с деца, които са на задната седалка, също често са причина за инциденти.

Храни и напитки

Има много сценарии, при които няма да имате време да реагирате, ако държите чаша кафе или сандвич в едната ръка. Колата е опасна машина и по време на шофиране трябва да сте фокусирани върху пътната обстановка, да се държите за волана с две ръце, а не да управлявате с колене, докато ядете.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК