Масови фалити в петролната индустрия заради електромобилите?

До 2036 г. 100% от всички автомобили, продавани в САЩ, трябва да бъдат електрически

22.02.2022 | 15:20 Редактор: Теодора Патронова
Масови фалити в петролната индустрия заради електромобилите?

През 2027-2028 г. продажбите на електромобили ще сложат край на пандемичния ръст на добива на изкопаеми горива, след което петролните пазари ще се свият, прогнозира анализаторът Питър Уайт. Това ще бъде последвано от масови фалити в петролната индустрия.

Ако общите продажби на автомобили по света не се възстановят от коронавирус в рамките на 5 години, добивът на петрол ще започне бавно да се понижава. Така или иначе само една или две петролни компании ще оцелеят след 2030 г., смята Уайт, цитиран от Clean Technica. 

Според Уайт петролната индустрия ще остане в миналото, като от 2035 г. секторът на чистите технологии ще разполага с толкова голямо разнообразие, че залезът на петрола може да остане незабелязан от инвеститорите.

До 2036 г. 100% от всички автомобили, продавани в САЩ, трябва да бъдат електрически, а до 2037 г. повече от половината от всички автомобили по пътищата в САЩ ще се задвижват чрез батерии. До 2049 г. всички леки коли по американските пътища се очаква да бъдат въглеродно неутрални.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК