Tesla строи в Одрин станция за зареждане на електромобили

Компанията ще внедри суперзарядни станции в общо 10 града в Турция

29.01.2022 | 22:33 Редактор: Здравко Черкезов
Tesla строи в Одрин станция за зареждане на електромобили

Американският гигант за електромобили Tesla ще построи първата си суперзарядна станция (supercharge) за електромобили в граничния град Одрин, съобщи пред журналисти председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт.

"Това е особено важно, тъй като Одрин е стратегическо място от гледна точка на това, че е вратата на Турция към Европа. Смятаме, че това е и основната причина Tesla да включи Одрин сред градовете, които ще оборудва със суперзарядни станции. Очакваме, че новите съоръжения на компанията на Илън Мъск ще засилят икономическото значение на града, тъй като електромобилите и зарядните станции ще заемат все повече място в търговско-икономическите отношения".

По данни, поместени на официалния сайт на Tesla, чийто създател е Илън Мъск, компанията ще внедри суперзарядни станции в общо 10 града в Турция, първата от които ще бъде в Одрин. След това ще бъдат изградени такива станции в Истанбул, Анкара, Анталия, Айдън, Балъкесир, Бурса, Хендек (Сакария), Измир и Коня, информира БТА.

Суперзарядните станции, които компанията планира да построи на територията на Турция, в зависимост от типа на електромобила, ще позволяват да се зареждат 80 процента от една батерия в рамките на 25-34 минути. През ноември м.г. Илън Мъск гостува на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според близки до президентската канцелария източници тогава е било договорено построяването на суперстанциите на територията на Турция, което се смята за първа стъпка на сътрудничеството.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
grainis
преди 2 години
До 2 години излизаме на пазара с хибриден автомобил, изработен от Базалто-Фибърен Композит - basalt.alle.bg , задвижван от Ванкелов-Тип - liquidpiston.com Двигател-Генератор , захранван с Органично Горивно Олио - OFO - biofuel.alle.bg , на цена под 10ст./кг. Базовата цена на Колата ще бъде ~3000 Евро без ДДС , ще зарежда за 2 минути 100 л пълен резервоар за 20 лв. , и ще изминава 1000 км с едно зареждане . Мъск ще гледа отстрани , ще си бърка в носа , а сълзите му ще бягат по бебешкото личице. Сигнализирай за неуместен коментар