Tesla достави 308 600 автомобила и счупи предишния си тримесечен рекорд

Общите продажби за годината достигнаха над 936 000 автомобила

03.01.2022 | 16:39 Редактор: Жаклина Иванова
Tesla достави 308 600 автомобила и счупи предишния си тримесечен рекорд

През четвъртото тримесечие Tesla Inc. достави 308 600 автомобила по целия свят, с което счупи предишния рекорд на производителя на електрически автомобили и постави край на годината, в която компанията се присъедини към ексклузивния клуб на пазарните оценки от 1 трилион долара, пише Bloomberg.

По-добрите от очакваните резултати, публикувани в неделя, доведоха до това, че общите продажби на Tesla за годината достигнаха над 936 000 автомобила. Това е с около 87% повече в сравнение с 2020 г., когато бяха доставени малко под половин милион автомобила.

Анкетираните от Bloomberg анализатори очакваха средно около 263 000 автомобила за тримесечието, въпреки че някои от тях ревизираха цифрите си нагоре в последните дни на декември.

Рекордното тримесечие подчертава "зелената приливна вълна", която завладява Tesla и главния изпълнителен директор Илън Мъск до 2022 г., заяви анализаторът в Wedbush Securities Даниел Айвс.

Добрите резултати показват и стабилното търсене в Китай и умението на Tesla да се справя с глобалния недостиг на полупроводници, каза той.
Предишният рекорд на компанията за доставки беше 241 300, поставен през третото тримесечие.

"Това е трофейно тримесечие за Tesla, тъй като компанията надхвърли дори бичите очаквания", уточни в имейл Айвс, който оценява акциите като свръхпредставящи се с целева цена от 1400 долара.

Tesla поскъпна със 7% в предварителната пазарна търговия в понеделник. Акциите на лидера на пазара на електромобили се покачиха благодарение на очакванията за продължителен растеж, като през 2021 г. акциите нараснаха с почти 50%.

Пазарната им оценка надхвърля 1 трилион долара - една от само петте публично листвани американски компании, които са постигнали този статут.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК