Tesla е един от големите печеливши: Как Мъск я предпази от недостига на чипове?

Компанията успя да запази отворени поточните си линии заради собствената си експертиза в софтуерното инженерство

31.12.2021 | 08:47 Редактор: Жаклина Иванова
Tesla е един от големите печеливши: Как Мъск я предпази от недостига на чипове?

Tesla Inc. е един от големите печеливши в година белязана от недостиг на полупроводници и проблеми с веригата на доставки. Отчасти това се дължи на нейните корени в Силициевата долина, пише Wall Street Journal.  

Компанията на Илън Мъск се очаква да произведе 80% повече автомобили през 2021 в сравнение с 2020, показват оценки на анализатори. Това е и най-големият производствен ръст от 2018 г. Световната автомобилна индустрия беше осакатена от нарушените вериги на доставки и по данни на IHS Markit се очаква да произведе 1% повече автомобили през 2021 спрямо 2020 и 15% по-малко в сравнение с 2019 година.

Tesla успя да запази отворени поточните си линии отчасти заради собствената си експертиза в софтуерното инженерство, която ѝ помогна да се справи по-добре с недостига на чипове от много свои конкуренти.

Поради недостига през годината Илън Мъск каза, че компанията бързо е успяла да пренапише софтуера, за да интегрира алтернативни чипове в автомобилите си.

Анализатори казват, че като относително млада автомобилна компания Tesla е имала предимство, защото разработва автомобилите си от нулата. А традиционните автопроизводители ги развиват малко по малко в продължение на десетилетия и това е позволило на Tesla да консолидира някои системи.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК