Какво разбираме, когато говорим за устойчив дом?

"Сега е времето да използваме устойчиви иновации, за да съхраним и опазим околната среда", посочи Ивайло Рашев

07.02.2022 | 11:47 Редактор: Жаклина Иванова

Какво разбираме днес, когато става дума за устойчив дом?

"През последните години темите за устойчивост придобиха особено голяма популярност. Има различни дефиниции, но най близката е - разумно използване на налични ресурси, така че да гарантираме тяхната дълготрайност чрез използване на други възобновяеми алтернативни източници".

Това заяви в първото издание за годината от специалната поредица на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" изпълнителният директор на Bosch България Ивайло Рашев.

Платформата "Светът брои", която има за задача да събира от официални източници и да анализира използваните ресурси в глобален мащаб, показва, че човечеството използва ресурси, които може да се осигурят от 1,8 планета като планетата Земя, информира той.

По думите му ние използваме много повече, отколкото планетата ни може да ни осигури по естествен път.

"Прогнозата е до 2030 г. тази консумация да нарасне и в този момент да са ни необходими две планети. Това ще доведе до много усложнения по отношение на околната среда, качеството на въздуха, жизненоважните ресурси. Като замърсители основно се третират различните производства, производствени линии и транспорти, но и потребителската електроника има своя отпечатък върху този проблем", отбеляза Рашев.

Изпълнителният директор на Bosch България е категоричен - сега е времето да използваме устойчиви иновации, за да съхраним и опазим околната среда.

"Устойчивостта е важна днес, не в следващите години. Много компании разработват и имат стратегии в тази посока. Bosch - като един от световните лидери производители-доставчици на домакинска електротехника развива мащабна кампания за създаване на възприятие от страна на потребителите как може да се пестят използваните ресурси", посочи гостът е студиото.

Според него е нужно да бъдат използвани въглеродните компенсации като метод за намаляване на негативния ефект на въглеродния диоксид чрез участие в различни екологични инициативи.

"Bosch участва в проект - в над 2000 локации, в които искаме значително да намалим ресурса на електроенергия. Имаме за цел до 2030 г. да намалим използваната вода в 59 локации - с поне 25%", информира той.

"За да бъде една кампания устойчива, тя трябва да бъде всеобхватна. Това е центърът на нашата кампания в България - "Живей устойчиво". Разглеждаме няколко направления. Първото е с подпомагане на кръговата икономика. Работим и в направление - по-лесен монтаж и демонтаж, по -лесно рециклиране на уредите", каза Рашев.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Bosch България, UniCredit Bulbank, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Национална асоциация на строителните предприемачи.

Гледайте във видеото целия разговор по темата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК