ЕС настоява за още по-екологични хибридни автомобили

Новите правила ще влязат в сила през 2025 година

05.02.2022 | 11:18 Редактор: Ваня Кузманова
ЕС настоява за още по-екологични хибридни автомобили

Европейският съюз настоява за още по-екологични хибридни (plug-in) автомобили и за да го постигне,, ще промени начините за изчисляване на техните вредни емисии (CO2), съобщава агенция Reuters.

Новите правила ще влязат в сила през 2025 година, като ще бъдат променени тестовете за хомологация на съответните модели и така те ще трябва да трябва да постигнат резултати, по-близки до тези, които се отчитат при реална употреба. В случая идеята на властите в ЕС е да се промени така наречения "коефициент на полезност", тоест да се промени средната употреба на енергия в електрически режим, изчислена в реални условия.

Как ще стане това? В момента системата, използвана от производителите, е така наречената WLTP (Worldwide Light Vehicles Testing Procedure). При нея за изчисляване на емисиите се опитва да вземат предвид навиците на шофьорите - като изминатите разстояния, средната скорост и вида на пътищата, по които пътуват, а също така и процента на използване в електрически режим на plug-in хибридните автомобили.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК