Amazon с най-големия еднодневен ръст, а Meta претърпя най-голямата загуба в историята

Компанията е четвърта по големина в САЩ по пазарна стойност

05.02.2022 | 10:30 Редактор: Ваня Кузманова
Amazon с най-големия еднодневен ръст, а Meta претърпя най-голямата загуба в историята

Amazon.com Inc. постигна най-големия еднодневен ръст на пазарната стойност за американска компания - само ден, след като компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc. претърпя най-голямата загуба в историята.

Драматичните промени показват, че инвеститорите бързо правят разграничения между перспективите за растеж на някои от най-големите американски компании, докато преоценяват техните оценки в очакване на по-високите лихвени проценти.

През последните години и двете акции поскъпваха толкова много и толкова бързо, че всяко голямо движение може да разтърси по-широкия пазар и да постави различни рекорди. Amazon е четвъртата по големина компания в САЩ по пазарна стойност, след Apple Inc., Microsoft Corp. и Alphabet Inc. с пазарна капитализация от 1,63 трлн. долара, докато Meta е №7, дори след пониженията в четвъртък.

През последните дни инвеститорите показаха, че вярват повече в технологичните компании, чиито услуги се считат за основни, отколкото в тези, чиито предложения са по-избираеми от потребителите, а не належащи за тях, каза пред The Wall Street Journal Джон Линч, главен инвестиционен директор в Comerica Wealth Management, която управлява 175 млрд. долара.

Amazon успокои инвеститорите с почти двойно увеличение на печалбата през празничния период и заяви, че повишава цената на членството си за услугата Prime в САЩ от 119 на 139 долара годишно. Резултатите показаха, че Amazon е успяла да контролира разходите за труд и доставки по-добре, отколкото се очакваше. Компанията отбеляза ръст и в бизнеса си с изчисленията в облака и рекламата.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК