Приходите на Google нараснаха значително заради онлайн бума и рекламите

Печалбата през последното тримесечие се е увеличила с 35% до 20,6 млрд. долара

02.02.2022 | 12:02 Редактор: Жаклина Иванова
Приходите на Google нараснаха значително заради онлайн бума и рекламите

Онлайн бумът по време на пандемията от коронавируса и нарастващите приходи от реклама насърчиха силно Google през последното тримесечие. Приходите са нараснали с една трета до 75,3 млрд. долара, както обяви компанията майка на Google Alphabet във вторник вечерта. Анализаторите очакваха до 72 млрд. долара, предава Bloomberg.

Печалбата през последното тримесечие се е увеличила с 35% до 20,6 млрд. долара. Това е четвъртата поредна рекордна печалба. За цялата 2021 г. печалбата почти се удвои и достигна 76 млрд. долара. Приходите възлизат на 258 млрд. долара, което е с цели 41% повече на годишна база.

Данните бяха добре приети на Wall Street: в следборсовата търговия акциите поскъпнаха с около 8%. В резултат на това и книжата на конкурентите - включително Meta, преди това Facebook, Twitter и Snap - също поскъпнаха.

"Благодарение на обширните ни инвестиции в изкуствения интелект хората и компаниите имат изключителни преживявания с най-важните ни продукти", заяви главният изпълнителен директор на групата Сундар Пичай.

През четвъртото тримесечие рекламният и облачният бизнес отбелязаха силен ръст. Собствените смартфони на компанията, наречени Pixel, също отбелязаха рекорд по продажби „въпреки затрудненията в доставките, посочи още той.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК